Kacsa hápogása nem tud visszhangozni falak között se.
A ludakról sokáig azt tartották, hogy együgyűek, buták, pedig a legértelmesebb szárnyasok közé tartoznak.
A gyöngytyúkot a farkánn elhelyezkedő gyöngyszerű foltokról nevezték el.
- Van e olyan tyúk amely minden nap tojik?
Elvileg létezik, hiszen egy tojás kialakulásához, megtojásához 26 óra 20 perc szükséges. ha tehát reggel 8 órakor tojt meg egy bizonyos tyúk, akkor a következő napon 10 óra után lehet újabb tojásra számítani, a 3. napon már délben 1 óra tájt. Az év minden napján nem tojhat a tyúk 365 tojás nem várható tőle.
- Gyakran olvasok a baromfi mirigyes gyomráról. Nem a zúzáról van szó?
Nem, a mirigyes gyomor a körte alakú tágulat a zúza előtt áll, annál kisebb. Itt termelődik a gyomornedv. A zúzát más szóval zúzónak is nevezik, mert itt folyik a gabona magvak zúzása, aprítása.
- Tartok néhány vén tyúkot, hogy legyen amelyik kikeltse főként a kacsa tojásokat. Kotlanak i rendesen, sőt többször, mint kellene. Ha nincs szükségem kotlóra, hogyan hagyathatnám abba a kotyogást, a fészken ülést?
Az első tennivaló a fészken ülés megakadályozása. Be kell zárni azt a helyiséget, ahol a fészkek vannak. Helyes olyan ketrecbe helyezni, a kotlani akaró tyúkokat, amelynek minden oldala az alja is dróthálóból készült. Ezen nem szeret ülni a kotló, nem kukoricával, hanem fehérjében gazdag takarmánnyal kell etetni. Ivóvíz mindig, legyen lelőtte. A durva bánásmód, a hidegvízbe dugása, a hajigálás nem alkalmas a kotlás abba hagyására, az állat egészségét azonban veszélyezteti.
- Olvastam a heterózishatásról. Mit jelen ez a kifejezés?
Azt a gyakran tapasztalható jelenséget értik ezen, hogy az utódok - esetünkben az állatok- egy vagy több tulajdonságunkban felül múlják a szülők e tulajdonságainak átlagát, nem ritkán a jobbik szülőét is. Ez az oka a keresztezések nagy elterjedtségének. Heterózishatára alapozott a hibrid-előállítás is és ha két- olykor két fajta- szülő állat utódaiban az ember számára fontos tulajdonságok többlete nem jelenne meg, akkor nem lenne értelme a keresztezésnek; ki kellene választani egy új fajtát és az kellene tartani fajtatisztén. A tenyésztő azonban kihozza az utódokból a többletet, ezért keresztezi a szülőket.
- Télen, hideg időben a tyúkjaim csak gubbasztanak az ülő rudakon, enni sem akarnak lejönni. Hogyan, mivel csalhatom le őket?
A tyúkok hideg időben különösen kedvelik a langyosított vizet, a meleg vízzel vagy más, bármilyen zsírtos lével nedvesített lágy eleséget. Ha észreveszik, hogy ilyen gőzöl a vájúban a leghidegebb időben is lejönnek az ülő rudakról.
- Miért van az hogy, az egyik fajta tyúk sokkal vastagabb héjú tojást rak, mint a másik?
A tojáshéj vastagsága, erőssége a legrosszabbul örökölhető tulajdonságok közé tartozik. Még a tyúk testvérek is különböző szilárdságú, vastagságú tojásokat raknak. Meghatározó szerepű a tartási mód, a takarmányminőség, főként annak ásványi anyag tartalma. Még az időjárástól is függ, milyen a tojáshéj. A külterjesen tartott keveset tojó tyúkok általában erősebb héjú tojásokat raknak, mint az intenzív termelésre serkentettek.
- Elpuszult a kakason, s csak egy hét múlva tudtam újat szerezni. Mikor lesznek ismét termékenyek a tojások?
A tojások valószinüleg termékenyek voltak, azon a héten is, amikor már nem volt kakas a tyúkok között. A tyúkok tojásképző szervében ugyanis hosszú ideig élnek a megtermékenyítést végző spermiumok. Előfordult már a vizsgált tyúkban a kakas eltávolítás után 32 nappal találtak élő spermát. Általában azonban arra lehet számítani, hogy a kakas eltávolítása, vagy pusztulása után 1 héttel még keltetésre alkalmasak a tojások, 9-10 nap után azonban már romlik a termékenység, nem érdemes a tojásokat keltetőbe rakni. A kakasnak a tyúkok közé helyezése után 1 nappal már számíthatunk termékeny tojásra, de biztonságosabb, ha 1 hét múlva kezdjük el a keltető tojás gyűjtését.
- Kotlót akartam ültetni, de hiába vártam, kotlóm nem lett. A csirkét, amiből a tyúkot neveltem a keltetőből vásároltam. Miért nem kotlik meg?
Mert a régebbinél több tojástermelésre nemesített tyúkok kotlási hajlama gyönge. A keltetőkben az ilyen tyúkok tojását keltetik. A jól tojó tyúk nem kotlik meg évente többször, hiszen nem tudna sokat tojni. Azt várni tehát a tyúktól, hogy jó tojó is legyen és a kotlást is kezdje el amikor szeretnénk reménytelen dolog. Aki kotlót kíván ültetni, tartson néhány öreg lehetőleg parlagi fajtájú tyúkot, azon gyakrabban meg kotlanak. Számítani kell azonban arra, hogy az öreg tyúkok betegséghordozók lehetnek, s tojástermelésük nagyon alacsony.
- Valamikor nem volt nagy ügy a kiscsirke, liba nevelése, kotló járt vele melegítette mégis felnőttek. Most a szakirodalom bonyolult nevelési módszereket, magas hőmérsékletet ajánl. Szükség van erre?
Szükség. Más volt ugyanis, ha 16-18 csirkével járt egy kotló, néhány kislibával az anyja. Védte, óvta őket 39-40 C°-ú testével melegítette, tollával betakarta. A fiatal állatok, ha melegnek érezték anyjukat, ott hagyták és tetszésük szerinti időre elkalandoztak. Aki nem néhány kislibát vagy 16-18 csirkét nevel, hanem több százat, lemond a kotlóról, de gondoskodni a kell azokról a körülményekről, amelyeket valamikor az anyagállatok saját ösztöneik szerint megteremtettek. Ha tehát a kiscsirke nem a 39-40 C° testhőmérsékletű anyja alatt melegszi, akkor a baromfitartónak kell meleg ólról gondoskodnia. Nem 39, csak 33-34 C°-osat, de a hőmérsékletnek egyenletesnek kell lennie. Azt a páratartalmat, amelyet a kiscsirke az anyja alatt megtalált, az ólban kell kialakítani. Ezért előírás, hogy 65% körüli relatív páratartalmú legyen az ól. A kotló vezette a csirkéket, a számukra kedvező helyre hívta őket, kapart nekik, enni tanította őket. Most a baromfitartónak kell olyan takarmányról gondoskodnia, amelyekkel lehetővé válik a gyors növekedésük. Nem a csirkék igénye változott meg tehát, hanem a kotlót kell úgy pótolni, hogy felnevelésük biztonságos legyen.
- Régen nem sok gondot fordítottam a tyúkokra, szórtam nekik takarmányt, kerestek is hozzá, s nbem volt velük semmi hiba. A mostaniaknak, amelyeket ketrecben tartok a lelkem kiteszem, s mégis támad valami hiba. Néha sok a bőrhéjú tojás, amelyek normálisnak látszanak, alig veszem kézbe, összeroppannak. Mi a hiba?
A tojáshéj erőssége, vastagsága fajta tulajdonság. Vannak erősebb és gyöngébb héjú tojást adó hibridek. Ha a termelés során a tojáshéj minősége változékony, akkor a tartás körülményében, a takarmányozásban és főként az ásványianyag és vitamin ellátottsában kell a hiba okát keresni. Meleg, kánikulai időjárásban általban gyöngébb héjú tojásokat termelnek a tyúkok. a takarmányban levő ásványianyagok felszívódáshoz, jó értékesüléséhez vitaminok, különösen D3 vitamin szükséges. Ha ez hiányzik, hiába van a tápban elegendő mész és foszfor, nem értékesül kellőképpen. Előfordulhat az is, hogy a két legfontosabb ásványi anyag, a mész és a foszfor hiányzik a takarmányból, vagy egymáshoz viszonyított arányuk nem megfelelő. Nem követ el nagy hibát a tyúktartó, ha gyönge tojáshéj esetén 0,5-1% mennyiségben ásványi premixet, vagy mészkő-grittet és D3 vitamin tartalmú kiegészítőt adagol a takarmányba.
- 60 tyúkhoz 10 kakast tartok, hogy keltetésre biztosan jó legyen a tojás. A kakasok ütik, s a tyúkokról is leverik egymást. Mit tehetek ez ellen?
Kevesebb kakast kell tartani. Valószinüleg New Hampshire fajtájú tyúkról van szó, s ebben az esetben 12-14 tyúkhoz elegendő 1 kakas. Ha hús hibrid szülőpárok, akkor sem szükséges 8-10 tyúknál kevesebbet számítani 1-1 kakasra. A tojás termékenységét jobban veszélyezteti a fölös számban tartott, s egymásra féltékenykedő, a tyúkokat örökké taposó kakas, mint az előírtnál valamivel kevesebb.
- A kertben szoktuk elásni a baromfi trágyát, mert azt mondják, kiégeti a veteményt. Igaz e, vagy csak úgy mondják?
A baromfitrágya valóban sokkal töményebb, mint az egyéb állatoké. Nitrogén- és foszfor tartalma több mint 3x-a a nagy állatok, a szarvasmarha, a sertés trágyájának. Heves trágya is a baromfié, ezért elővigyázatosságra valóban szükség van. Ha kisebb mennyiségben és a talajjal alaposan elkeverve juttatják a földbe, nem kell attól tartani, hogy kiégeti a veteményt. Legcélszerűbb más állatok trágyájával keverten, vagy komposztált növényi maradványokkal vegyítetten kiszórni, akkor semmi baj nem lehet vele.
- A tyúkok nagyon szeretnek porban fürdeni: miért?
Nem akármikor szeretnek fürdeni benne. Szeretnek, ha melegük van, s a hűsebb porban lehűthetik testüket, s fürdenek akkor is, ha valamilyen élősködő -tyúktetű-, egyéb vérszívó bántja őket és a viszketéstől, vagy magától az élősködőtől szeretnének megszabadulni. Ezért is szoktak a tyúkok porfürdőjébe fahamut, kén virágport, vagy rovar elleni port szórni. A nem ketrecben tartott tyúkok számára lehetővé kell tenni a porban fürdést, ha csak az ól egy kicsi részén is. A baromfinak ugyanis nincs izzadság mirigye, a meleg ellen csak lihegéssel, teste lehűtésével tud védekezni. Had tegye ha ennek érzi szükségét.
- Mit kell a tyúknak adni, hogy jó kemény legyen a tojásnak a héja?
Kemény héjú tojást olyan tyúk termelhet, amelynek nemesítése során törekedtek a tojáshéj szilárdságára. A tojáshéj erőssége gyengén öröklődik. Az adottságai alapján is, gyönge héjú tojást termelő tyúknak bármit adnak is, nem lesz erős a tojásának héja. A legjobb tojáshéj is elromolhat, ha a tyúk nem kap elegendő ásványianyagot- meszet, foszfort- és az ezek értékesülését lehetővé tevő D3 vitamint. Ezek hiánya esetén a héjnélküli és bőrhéjú tojások száma nő, figyelmezteti a tyúktartót a tojásképzés szempontjából döntőfontosságú anyagok hiányára. Az intenzíven termelő tyúk, általában gyöngébb héjú tojást rak, mint a keveset tojó- Nyári kánikulában ugyancsak gyöngék a tojáshéjak.
- Kis géppel keltetek, mert a mostani tyúkok nemigen kotlanak. Sok nyomorék csirke kel ki. Miért?
Valószínüleg a magas hőmérséklet miatt. Mely előfordulhat a keltetés bizonyos szakaszában, de egész ideje alatt is. Ha sok a torz csirke, a kelés túl korán kezdődik, elhúzódik, a csirkék aprók, köldökük véres és esetleg nagy, szinte bizonyosra vehető, hogy az ok a túlzottan magas hőmérséklet.
- Sokat hallottam az aminósavakról. Valójában mik azok?
A takarmány nitrogén tartalmú alkotó részei. Jelenleg 23 ismert belőlük. Az egyes takarmányfélék különböző aminósavakból álló fehérjéket tartalmaznak. Az állatoknak sajátos az aminósav igényük. A csirke számára például olyan táplálék való, amely biztosan tartalmazza az arginin, a fenilanilin, a glutaminsav, a hisztidin, az izoleucin, a leucin, a lizin, a mietionin, a teronin, a triptofán és a valin nevű aminósavakat. Ezt a takarmánykeverékek gyártása során figyelembe veszik, s ha a takarmányból részben hiányozna valamely nélkülözhetetlen aminósav, mesterséges készítmények kiegészítik.
- Ősszel megnáthásodnak a tyúkok, tüsszögnek, krákognak. Mit lehet ilyenkor tenni?
A nátha több betegség tünete lehet. A náthás tünetek észlelésekor gondolni lehet a fertőző hörghurutra, a gége- és a légcsőgyulladásra, s a mikoplazmózisra is, avagy ezek s más betegségek együttes jelenlétére. A megbetegedést leggyakrabban vírus okozza, vele szemben meglehetősen tehetetlen az ember. A rendszeres takarítás, szellőztetés nagyon fontos. Mivel baktériumok és vírusok együttesen szoktak légzőszervi betegségeket okozni, ezért fontos az antibiotikumos kezelés.
- Tyúkjaim között akad néhány, amelynek rücskös, vastag, szürke színű a lába. Betegség ez a vastag lábúság és átterjedhet e a többiekre is?
Betegségnek nem mondható, ugyanis a rühatka nevű élősködő okozza. Terjedni azonban képes, mert a rühatka, ez a parányi a tyúk lábát szívogató lény más tyúkok lábain is megtelepedhet. A rühatkát tehát nem szabad megtűrni. Ha már előfordul, alapos takarítás, a tyúk óljának meszelése, a berendezési eszközök gázlángos égetése nélkülözhetetlen. A tyúkok lába pertóleumban, tetocidos oldatban való fürösztése célravezető szokott lenni.
A csirkebegye ugyanolyan olyan anyagú és felépítésű mint az emberi ínyvitorla csak más a célja.
Kakasoknak és tyúkoknak a "haja" a taréj. De nem olyan anyagú.
A lúd tollazatából párni tölteléket készítenek.
A pulyka húsa vörös húd, míg a csirke, kacsa és lúd húsa fehér hús.